Domáce zálohovanie 1.


Dnes sa budeme venovať zálohovaniu a akejsi štruktúre toho, ako by mala v domácnosti vyzerať. Nebudem sa venovať konkrétnym spôsobom či programom na automatickú zálohu.

Zálohovanie nie je archivácia!

Zálohovanie a archivácia sú pomerne často zamieňané činnosti tak si povedzme čo je čo.

Zálohovanie slúži na vytváranie kópie dát, kvôli ich obnove v prípade strát väčšinou vykonávané v pravidelných intervaloch, prípadne umožňuje aj vrátiť stav dát k určitému časovému okamžiku.

Archivácia slúži na uloženie aktuálneho stavu dát k určitému časovému okamžiku nemusí nevyhnutne vytvárať kópiu dát väčšinou určené na dlhodobé uchovanie dát.

Pokiaľ nemáte zálohu, dáta pre Vás nie sú dôležité.

Zálohovať dáta znamená vytvoriť si ich kópiu na odlišnom médiu pre prípad, že by ste o ne z akéhokoľvek dôvodu prišli.
Príčiny straty môžu byť rôzne.

Najčastejšie sú:
1. softvérové a / alebo hardvérové zlyhanie, teda chyba operačného systému, aplikácie, pevného disku alebo iného komponentu,
2. poškodenie živlom, akým je požiar, vytopenie vodou alebo inou tekutinou či úder blesku,
3. strata zariadenia,
4. strata prístupu v dôsledku hacknutia alebo škodlivého softvéru.

V každom z týchto prípadov jednoducho siahnete po zálohe a dáta obnovíte. Niektorí ľudia si zálohovanie dát mýlia s archiváciou, kedy dáta jednoducho presunú na externý disk, optické či iné médium, a originál zmažú, aby uvoľnili miesto.
V tom prípade však nejde o zálohovanie, pretože dáta máte opäť uložené iba na jednom mieste a pri zlyhaní tohto nového média o ne znova nenávratne prídete.

Čo urobiť pre spoľahlivé zálohovanie dát:

  1. Zálohujte na spoľahlivé médium s dlhou životnosťou.
  2. Zabezpečte dáta pred prístupom nepovolaných osôb.
  3. Zálohujte tak, aby ste mohli dáta jednoducho obnoviť.
  4. Uchovávajte ich vždy aspoň v dvoch exemplároch. V opačnom prípade nejde o zálohovanie, ale o archiváciu.

Problémom je hneď prvý bod. Väčšina ľudí, a aj menších firiem, ak zálohuje, tak na externý disk alebo usb flash a tie aj následne bežne používajú.

To nie sú veľmi spoľahlivé médiá. Ak máte externý disk na zálohu, nepoužívajte ten disk na inú činnosť.

Osobne odporúčam používať, okrem živých dát s ktorými pracujete, aspoň dve zálohy na rôzne miesta.

V súčasnosti je možné aj bezplatne ukladať dáta na online úložiská, napríklad na Google Disk alebo One Drive.

V tom prípade ale pri online uložení sa pri zabezpečení dát držte osvedčených pravidiel:
Zálohované dáta ochráňte silným heslom – Používanie silných hesiel by malo byť samozrejmosťou všade. Je pravda, že každé heslo sa dá prelomiť, no čím zložitejšie si vyberiete, tým viac sa pravdepodobnosť prelomenia priblíži k nule.
Citlivé dáta uložte na bezpečné miesto – Tak ako peniaze či dôležité dokumenty, aj citlivé dáta patria do bezpečnostnej schránky či trezoru. Napríklad ich skomprimujte a ochráňte heslom. Samozrejme používajte overené online úložiská.
Využívajte dvojfaktorovú autentifikáciu pre prístup k online úložisku, pri zálohovaní na online úložisko je nevyhnutné, aby ste na prihlasovanie používali tzv. dvojfaktorové overenie (najčastejšie prebieha cez sms alebo aplikáciu v smartfóne).

Existuje viac typov záloh:
Plná záloha ( full ) je základná záloha súborov, obsahuje všetky zálohované súbory. Plnú zálohu je potrebné urobiť minimálne jedenkrát na začiatku. K nej je potom možné pridávať rozdielovú, alebo prírastkovú zálohu. Túto “veľkú” zálohu odporúčam robiť aspoň raz ročne a ponechávať vždy aj predošlú. Je pravda, že to zaberá miesto, ale pri dnešných cenách diskov to ďaleko predčí cenu stratených dát.
Rozdielová záloha ( differential ) je taká, pri ktorej sa zálohujú zmeny od poslednej plnej zálohy. Vyžaduje menej miesta, než plná záloha, ale viac než prírastková. Pri obnovení je potrebná plná, aj jedna rozdielová záloha. Odporúčam aspoň 1x mesačne a ponechať tri posledné zálohy.
Prírastková záloha ( incremental ) obsahuje iba zmenené súbory od ľubovoľnej poslednej zálohy. Pri prvom spustení vyžaduje plnú zálohu. Každá ďalšia záloha je založená na predchádzajúcej. Vyžaduje menej miesta, ale pri obnove vyžaduje plnú zálohu a všetky nasledujúce zálohy. Tiež sa zvyšuje čas, potrebný k prípadnej obnove súborov. Raz za čas je vhodné vytvoriť plnú zálohu. Zvyčajný režim zálohovania je práve vytváranie inkrementálnych záloh.
Zrkadlová záloha ( mirror ) je to bežné prekopírovanie zálohovaných súborov na iné médium a prevádza sa väčšinou ručne. Ak to robíte, nechávajte si takúto zálohu aspoň na dvoch miestach. Napríklad externý disk a online úložisko.

Na začiatok to asi stačí. Viac nabudúce.